dinsdag 13 september 2011

Joao gaat op zoek naar zijn roots


Joao, de uit Brazilie geadopteerde hoofdpersoon, krijgt een erfenis en gaat op zoek naar zijn 'schat' in het land waar hij oorspronkelijk vandaan komt. Maar, zoals zijn Nederlandse moeder al zei; niet alles wat blinkt is goud! En zo leert hij gaande weg belangrijke lessen over waar je vandaan komt en wat je maakt wie je bent.

Joao wordt gespeeld door de 18 jarige Hamidi Simba, die met 'Orixás' voor het eerst op het podium zal staan om zijn talenten te laten zien.




Joao, o personagem principal que foi adotado, ganha uma herança e viaja pro Brasil em busca de seu 'tesouro'. Nesta viagem ele descobre que nem tudo que tem valor é ouro e aprende sobre as raízes dele.

O papel do Joao sera interpretado pelo Hamidi Simba, jovem de 18 anos que tera sua primeira experiencia no palco na peça 'Orixás'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Repetities voor Orixás

De nieuwe theaterproductie van Teatro Munganga ‘ Orixas en de schatkist van de oorsprong’ gaat 2 oktober in première in het Tropentheater in Amsterdam.
We zijn druk aan het repeteren geweest, deze maand juli. Er is hard gewerkt en de voorstelling heeft vorm gekregen, met dans en muziek en natuurlijk spel. We hebben een goed team met mooie spelers, met Hamidi Simba, die de hoofdrol speelt van João, Robin van der Velde en Claudia Maoli die onder andere de rol van de ouders van João vertolken en de twee dansers, Clearence Koorndijk, danser en Sayonara Prika, danseres. Met de choreograaf Mano Amaro, specialist in de dansen van Orixas, zijn er prachtige choreografieën gemaakt

Het verhaal van Orixás gaat over João, een zwarte jongen van Braziliaanse oorsprong. Hij werd als baby geadopteerd door een Nederlands echtpaar, beide theatermakers. João, een jongen zoals alle anderen, is nooit bezig geweest met zijn Afro - Braziliaanse herkomst. Tot zijn ouders hem op zijn verjaardag een kist geven. Een schatkist die João naar zijn geboorteplaats in het binnenland van Brazilië leidt. Daar in Olinda moet João een erfenis ophalen. Een tocht die João’s leven ondersteboven zet.
Een reis waarbij onze personage het publiek meeneemt naar de fantastische wereld van de ‘Orixás’ (de Goden van natuur volgens de Afrikaanse cultuur). Een prikkeling voor de jonge kijker, om zelf nieuwsgierig op zoek te gaan naar het verhaal van zijn eigen voorouders.

Carlos Lagoeiro, artistieke leider van Teatro Munganga, wil met deze nieuwe productie zijn publiek inspireren en hun interesse in de geschiedenis van hun voorouders wekken. Lagoeiro reisde terug naar zijn geboorteland, Brazilië, voor een onderzoek in de wonderbaarlijke wereld van de Orixás en schreef in samenwerking met de Braziliaanse theatermaker Carlos Carvalho, het kleurrijke en spannende verhaal: “Orixás en de schatkist van de oorsprong”. Decor, kostuums, rekwisieten, poppen en de muziek van deze voorstelling zijn in Brazilië gemaakt.

Nog een paar dagen en dan zitten de repetities erop voor de zomer, dan hebben we even pauze. Begin september gaan we weer verder. Dan zijn ook het decor, de kostuums en de poppen er. Carlos Lagoeiro, de regisseur, heeft alles in Brazilië laten maken. In augustus gaat hij het ophalen in Brazilië.

Wat betekent Orixás?
Goden van de natuur vanuit de Yoruba cultuur. Oorspronkelijk was de Orixá een voorouder die, tijdens zijn leven, macht kreeg over bepaalde natuurkrachten, bijvoorbeeld de donder, de wind of het water. Er bestaat immers voor iedere Orixá een archetype dat in iedere mens verborg ligt.

De aanwezigheid van deze Afrikaanse religie, de Yoruba cultuur, in Brazilië, is het onvoorziene gevolg van de slavenhandel. De slaven werden vanuit verschillende Afrikaanse gebieden naar heel Amerika gevoerd. Als gevolg daarvan vond men in de “Nieuwe Wereld” een allegaartje van gevangenen die niet dezelfde talen spraken en die andere levensgewoonten en andere religies hadden. Het enige dat ze gemeen hadden was het ongeluk in slavernij te moeten leven, ver weg van hun land van oorsprong. Om kleur aan hun zware leven te geven dansten ze en zongen ze in rituelen ter ere voor hun Goden, de Orixás.

Voor meer informatie: www.munganga.nl